Krem z pieczarek

Autor przepisu: Domisia94
Domowa zupa
 
 

Autor: Domisia94Krem z pieczarek












Składniki1350ml wywar z
  • 350g pieczarki
  • 50g cebula
  • 50g masło
  • 40g mąka
  • 100ml śmietanka 18%
  • 2 żółtka
  • do smaku sól

 

Sposób przygotowania:

  • Oczyść i umyj pieczarki, pokrój w cienkie plastry
  • Cebulę pokrój w piórka
  • Pieczarki i cebulę podsmaż lekko na około 20 g masła. Odejmij kilką plastrów pieczarek do ozdoby
  • Do pieczarek dodaj niewielką ilość wywaru, podduś
  • Połącz pieczarki z pozostałym wywarem, zmiksuj
  • Sporządź zasmażkę 1stopnia, zagęść nią zupę
  • Po zagotowaniu dodaj śmietankę wymieszaną z żółtkiem
  • Dopraw solą do smaku. Ułóż pieczarki do dekoracji

 

Ciekawostka kulinarna:

Stopnie wysmażenie zasmażki

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.