W ten sposób eksport stanowił około 1% produkcji grzybów w kraju.
Geografia eksportu nie jest zbyt zróżnicowana, podobnie jak liczba eksporterów.
79% grzybów (220 ton) trafiło do Mołdawii.
20% (56 ton) zostało sprzedanych na Białoruś.
Reszta krajów podzieliła pozostałe 1%. Dostarczono tylko jedną przesyłkę do Rumunii i jedną dostawę (samolotem) do Izraela i Kuwejtu.
Udział firmy "Veres" stanowił 69% całego eksportu, a kolejne 30% wyeksportował prywatny przedsiębiorca Bogatsky DV z Winnicy.
Średnia cena sprzedaży wynosiła 23,6 UAH / kg (bez VAT).
Pomimo niskich krajowych cen pieczarek, kilka czynników hamuje szybki rozwój eksportu:
Trudności z tworzeniem dużych partii
Nierówna jakość i krótki termin przydatności do spożycia
Bierność producentów
Przypomnijmy, że eksport świeżych grzybów w Federacji Rosyjskiej jest zabroniony
UMDIS