Holandia drugim producentem grzybów w Europie”
Holandia jest drugim po Polsce producentem grzybów w Europie. W 2022 roku było to 235 mln kilogramów. Z tego 155 milionów kilogramów trafiło do przemysłu przetwórczego, np. mrożonek i konserw, a 80 milionów kilogramów na rynek świeży. Około 40 procent świeżych grzybów sprzedaje się w Holandii, a pozostałe 60 procent sprzedaje się głównie w sąsiednich krajach. Trzy kraje z największą sprzedażą zagraniczną to Niemcy (19%), Francja (12%) i Belgia (11%). Możesz przeczytać to i więcej w ulotce informacyjnej o grzybach w GroentenFruit Huis.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.