Ceny stałe przy dużej podaży grzybów

Obecnie dostępnych jest mnóstwo grzybów. „Wygląda na to, że każdy ma mnóstwo, my mamy mnóstwo. Nie słyszałem o żadnych niedoborach na żadnym rynku” – mówi Brenda Barney z Mountain View Mushrooms.

Dla producenta-spedytora jego dostawy są lepsze niż o tej porze roku ubiegłego, kiedy problemy pogodowe miały wpływ na produkcję. „W tym roku nie mieliśmy tak ekstremalnie zimnej pogody jak w zeszłym roku” – mówi.

Podczas gdy firma Mountain View Mushrooms wysyła grzyby z lokalizacji w Fillmore w stanie Utah, większość produkcji w Ameryce Północnej odbywa się głównie poza Pensylwanią i Kanadą.



Zakończenie sezonu zimowego
Jeśli chodzi o popyt, sezon zimowy na grzyby dobiega końca, a letni sezon turystyczny rozpoczyna się dopiero w weekend z okazji Dnia Pamięci. To powoduje większy popyt w związku z nadchodzącymi świętami, takimi jak Walentynki, Wielkanoc i Dzień Matki. „Do rozpoczęcia sezonu letniego popyt będzie raczej stabilny” – mówi Barney, dodając, że popyt w sezonie zimowym był mniejszy niż rok wcześniej, szczególnie biorąc pod uwagę niższy poziom śniegu, co oznacza łagodniejszy sezon narciarski.

Aby pomóc zwiększyć ogólny popyt na grzyby, Barney zauważa również, że Rada Grzybów pracuje nad promowaniem wśród konsumentów korzyści zdrowotnych grzybów, szczególnie dla układu odpornościowego.

Wszystko to sprawia, że ceny pozostają na stosunkowo niezmienionym poziomie i prawdopodobnie pozostaną na tym poziomie przez jakiś czas, chyba że koszty surowców i materiałów eksploatacyjnych ponownie wzrosną. „Ceny tektury falistej spadły i wydają się być stabilne. Ceny paliwa ustabilizowały się i wygląda na to, że niedobór kierowców się zmniejszył, więc większość naszych kosztów transportu utrzymuje się obecnie na stałym poziomie” – mówi.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.