Wpis z książki: Szymanderska, Hanna, Lendzion, Krzysztof, Lipka, Piotr, Szliwiński, Paweł, Uścińska, Grażyna, Frajberg, Małgorzata & Mientkiewicz, Gieno. „Kucharz Doskonały. Dziedzictwo kulinarne w pracy nauczycieli szkół gastronomicznych”. iBooks. https://itun.es/pl/Skf72.l
„W Krakowie w 1682 roku ukazała się pierwsza polska książka kucharska: Compendium ferculorum albo zebranie potraw – przez urodzonego Stanisława Czernieckiego kuchmistrza [...] ad Usum Publikum napisane. Autor zadedykował swoje dzieło Helenie Tekli Lubomirskiej, „Pani i Dobrodziejce Swojej Wielce Miłościwej”. Do dziś przez wielu uważane jest ono za pomnik wykwintnej kuchni staropolskiej.”
Wpis z książki: Szymanderska, Hanna, Lendzion, Krzysztof, Lipka, Piotr, Szliwiński, Paweł, Uścińska, Grażyna, Frajberg, Małgorzata & Mientkiewicz, Gieno. „Kucharz Doskonały. Dziedzictwo kulinarne w pracy nauczycieli szkół gastronomicznych”. iBooks. https://itun.es/pl/Skf72.l
Wpis z książki: Szymanderska, Hanna, Lendzion, Krzysztof, Lipka, Piotr, Szliwiński, Paweł, Uścińska, Grażyna, Frajberg, Małgorzata & Mientkiewicz, Gieno. „Kucharz Doskonały. Dziedzictwo kulinarne w pracy nauczycieli szkół gastronomicznych”. iBooks. https://itun.es/pl/Skf72.l