Nauka

Człowieku! Mniej soli, bo będziesz żałować!
epa01528685 An Azeri man holds the raw salt which was gathered in a lake some 25 km of Baku in village Sarai, Azerbaijan, 17 October  2008. More than 300 years local people gathering table and technical salt in the Red salt lake from May to November each year. The lake shore is divided in 20 meter wide areas which are to rent for two thousands euros per year. People  from nearby villages rent them and gather salt using horses, burros and old Soviet cars. The methods of extract the salt from the lake didn't change from old time. People dig the salt using shovels and file the soggy salt on the shore where it dries. Azeri inhabitants  use salt on cooking, making the genuine leather in agriculture and animal husbandry. One fifty kilogram's sack costs 4 euros on the market in Baku.  EPA/SERGEI ILNITSKYDostawca: PAP/EPA.
PAP/EPA

29.08. Warszawa (PAP) - Brytyjscy producenci żywności obiecują sfinansować nowe badania, których wyniki pozwolą opracować sposoby redukcji poziomu soli w żywności. Do 2012 roku zawartość soli w przekąskach i produktach gotowych ma się zmniejszyć o 15 proc.

Zdrowo, ze smakiem, ale z mniejszą ilością soli - oto kierunek badań zleconych przez British Retail Consortium (BRC) oraz Food and Drink Federation (FDF). Wyniki prowadzonych prac mają pomóc w opracowaniu metody, która pozwoli na zminimalizowanie wykorzystania przyprawy, która cieszy się złą sławą wśród kardiologów.

Projekt brytyjskiego rządu zainicjowano w marcu 2011 roku, a jego celem jest przede wszystkim poprawa stanu zdrowia Brytyjczyków, które jak wskazują liczne badania nie jest najlepsze.

Zdaniem przedstawicieli BRC potrzebne są nowe technologie, które pozwolą obniżyć ilość wykorzystywanej soli, bez jednoczesnego obniżenia wartości smakowych gotowych potraw i przekąsek.

"Myślę, że w ostatnich latach można mówić o dużym postępie w obniżeniu poziomu soli w produkowanej żywności" - zauważa Andrea Martinez-Inchausti, zastępca dyrektora żywności BRC. "Są przypadki, gdzie bez pomocy nauki i nowych technologii udało się nam osiągnąć zadawalające wyniki w tej kwestii. Bardzo nas cieszy fakt, że detaliści decydują się przekazać pieniądze na dalsze badania. To pokazuje ich zaangażowanie w kwestie związane ze zdrowiem publicznym" - dodaje.

Specjalistka podkreśla również jak ważna rolę odgrywa tu konieczność zachowania smaku potraw. "Co z tego, że wystarczająco obniżymy poziom soli, skoro niedoprawiona potrawę konsument sam sobie dosoli" - wyjaśnia Martinez-Inchausti.

Wyzwaniem jest również znalezienie sposobu na konserwowanie produktów spożywczych. Wielu naukowców już podejmuje próbę opracowania nowego sposobu zmniejszenia ilości soli w żywności poprzez znalezienie jej substytutów.

Nie tylko brytyjscy specjaliści biją na alarm. W Polsce również spożycie soli przekracza wszelkie dopuszczalne normy. Według badań przeprowadzonych przez Instytut Żywności i Żywienia, przeciętny Polak spożywa codziennie ok. 16-18 g soli, z czego ponad połowę stanowi sól dodawana przez nas do potraw. Oznacza to, że trzykrotnie przekroczona jest dawka soli zalecana przez Międzynarodową Organizację Zdrowia (WHO).

Świadomość polskich konsumentów dotycząca zagrożeń wiążących się z nadmiernym spożyciem soli jest znikoma i nie przekłada się na zmianę nawyków - wynika z Raportu Mniej Soli przygotowanego przez 4P research mix.

Jedynie 5 proc. Polaków twierdzi, że spożywa za dużo soli. Większość - 82 proc. - uważa, że pokrywa dziennie zapotrzebowanie na sól. Jedynie 15 proc. stara się ograniczać jej zawartość w codziennej diecie.

Powodem nadmiernego spożycia soli są nieprawidłowe nawyki żywieniowe. Prawie 45 proc. Polaków kilka razy w tygodniu sięga po słone przekąski, jak chipsy lub paluszki. Oprócz podjadania problem stanowią gotowe produkty zawierające dużo soli. W diecie Polków średnio dwa ciepłe posiłki tygodniu to dania gotowe lub zupy instant. Kolejną przyczyną jest nadmierne dosalanie i używanie przypraw poprawiających smak np. wegety, bulionetki, maggi. 70 proc. konsumentów deklaruje, że dosala to, co ma na talerzu.

Ograniczenie nadmiernego spożycia soli jest bardzo korzystne dla zdrowia: obniża ciśnienie krwi, wzmacnia działanie stosowanych leków obniżających ciśnienie i nie powoduje działań niepożądanych.(PAP Life)

 



Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.