Eksport świeżego pieczarki z Ukrainy za 9 miesięcy 2017 r. Wyniósł 279 ton, czyli 50 razy więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku (5 ton). Przez cały 2016 rok Ukraina eksportowała 40 ton pieczarek.

W ten sposób eksport stanowił około 1% produkcji grzybów w kraju.

Geografia eksportu nie jest zbyt zróżnicowana, podobnie jak liczba eksporterów.

79% grzybów (220 ton) trafiło do Mołdawii.

20% (56 ton) zostało sprzedanych na Białoruś.

Reszta krajów podzieliła pozostałe 1%. Dostarczono tylko jedną przesyłkę do Rumunii i jedną dostawę (samolotem) do Izraela i Kuwejtu.

Udział firmy "Veres" stanowił 69% całego eksportu, a kolejne 30% wyeksportował prywatny przedsiębiorca Bogatsky DV z Winnicy.

Średnia cena sprzedaży wynosiła 23,6 UAH / kg (bez VAT).

Pomimo niskich krajowych cen pieczarek, kilka czynników hamuje szybki rozwój eksportu:

Trudności z tworzeniem dużych partii
Nierówna jakość i krótki termin przydatności do spożycia
Bierność producentów
Przypomnijmy, że eksport świeżych grzybów w Federacji Rosyjskiej jest zabroniony

UMDIS
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.