Dnia 2 kwietnia 2020 13:57 Andrzej Kuczyński
Szanowni Państwo,
Federacja, jako czlonek koalicji organizacji branżowych, została zgloszona do Ministerstwa Rozwoju do kontaktów w ramach działań antykryzysowych Ministerstwa.
Na początku MR zainteresowane byłoby dwoma aspektami:
- Stworzenie przez branże spożywczą propozycji dobrych praktyk funkcjonowania zakładów produkcyjnych i zasad ich kontroli, tj:
- określenie dobrych praktyk funkcjonowania zakładów produkcyjnych kluczowych dla funkcjonowania kraju w okresie epidemii
- określenie dobrych praktyk sprawowania kontroli przez Sanepid, a także zasad współpracy Sanepidu z firmami w okresie epidemii (to procedujemy z GIS)
Ministerstwo jest otwarte na nasze propozycje, gotowe do użycia i przekazania jako rekomendację do Głównego Inspektora Sanitarnego.
- Określenie reguł na sytuacje zarządzania „dnia w”, tj. na czas ewentualnego zamknięcia miast/województw. MR potrzebuje wparcia w utworzeniu reguł zgodnie
z którymi wybierane byłyby kluczowe firmy dla gospodarki, których pracownicy i firmy współpracujące mogłyby otrzymywać/posiadać przepustki na przemieszczanie się.
W związku z powyższym przesyłam dwa załączniki.
- postulaty branży (jako wskazówka które obszary mogłyby być poruszone podczas tworzenia takich zasad)
- propozycja zasad wydawania przepustek
Ministerstwo oczekuje konkretnych przykładów vide propozycja zasad wydawania przepustek, dlatego jeżeli jest to możliwe bardzo proszę o wsparcie i przekazanie Państwa propozycji:
- w zakresie wprowadzenia regulacji dotyczących dobrych praktyk funkcjonowania zakładów produkcyjnych i zasad ich kontroli,
- uwag i propozycji w trybie śledź zmiany na dokumencie na temat propozycji i zasad wydawania przepustek (jeżeli ktoś z Państwa ma inną koncepcję proszę o taką informację)
Sprawa jest bardzo pilna. Przysyłajcie uwagi i propozycje dzisiaj do 16.00