Grzyby brytyjskie i irlandzkie przewyższają grzyby europejskie ”
Grzyby brytyjskie i irlandzkie można umieścić na półkach sprzedawców detalicznych w ciągu 12 godzin po zbiorach i przejechać maksymalnie 643 km. Z drugiej strony grzyby z Europy kontynentalnej potrzebują do 36 godzin, aby dotrzeć do półki sklepowej i muszą być transportowane na dystansie tysięcy kilometrów. Lokalnie uprawiane grzyby są zatem nie tylko znacznie świeższe, ale także mają dłuższy okres przydatności do spożycia, mówi Padraic O'Leary, dyrektor Walsh Mushrooms.

„Popyt na grzyby był bardzo silny w ciągu ostatnich trzech miesięcy. Zauważyliśmy, że liczba nowych konsumentów wzrosła o 1,2 miliona w ciągu pierwszych trzech miesięcy roku, i odnotowaliśmy obrót w wysokości 125 milionów euro. Jeśli tak się utrzyma, będziemy osiągnięcie do końca roku 498 milionów euro, co byłoby fenomenalne. ”



Duża część dodatkowego obrotu wynika z faktu, że ludzie przygotowują posiłki w domu. Chociaż popyt ze strony gastronomii spadł, popyt ze sprzedaży detalicznej znacznie wzrósł. Silnie rośnie także sprzedaż grzybów wzbogaconych witaminą D.

„Na półkach mamy również grzyby wzbogacone witaminą D, które mają przyciągającą wzrok etykietę podkreślającą fakt, że zawierają dodatkową witaminę D. Tylko lokalnie uprawiane grzyby są wzbogacone witaminą D.”

„Organizowane są działania promocyjne, takie jak tydzień grzybowy lub tydzień wegetariański, aby zachęcić konsumentów do opuszczenia mięsa. Padraic mówi jednak, że tak naprawdę nie widzi szczytów sprzedaży podczas tych promocyjnych tygodni. „Myślę, że Brytyjczycy są o krok za daleko, aby zamienić hamburgery na grzyby z grilla, ale kampanie zachęcające ludzi do ograniczenia spożycia mięsa o 25% naprawdę przynoszą efekty. w krajach takich jak Stany Zjednoczone i Australia istnieje już duża tendencja do pozyskiwania białek z grzybów i spodziewam się, że zobaczymy to tutaj coraz więcej. ”



Podobnie jak w innych sektorach rolnictwa, dostępność siły roboczej jest powracającym problemem. Grzyby Walsh zatrudniają głównie pracowników z Europy Wschodniej. „Mieliśmy szczęście w ostatnich miesiącach, ponieważ ludzie zostali z nami lub zaczęli zbierać owoce z powodu ograniczeń w podróżowaniu. Na dłuższą metę jednak brak pracowników pozostanie głównym wyzwaniem. Brexit tylko pogorszy ten problem. Wielka Brytania staje się coraz mniej atrakcyjna jako kraj do pracy z powodu deprecjacji funta brytyjskiego oraz faktu, że inne rynki w Europie oferują większe bezpieczeństwo.

„Brexit będzie miał również wpływ na produkcję. W Wielkiej Brytanii moglibyśmy być samowystarczalni, ale będziemy potrzebować więcej siły roboczej, zanim będziemy mogli zwiększyć skalę. Rozwijamy również nasz produkt w Irlandii, ale obecnie nie wiemy, czy po Brexicie będą naliczane opłaty zastosować."

„Niezależnie od wyniku Brexitu faktem jest, że grzyby irlandzkie i brytyjskie pokonują mniej kilometrów. Brytyjczycy i Irlandczycy osiągają najlepsze wyniki”.
Ale nasze są tańsze...
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.