WPROWADZENIE
Szanowni Państwo!
„Narodowe badania konsumpcji warzyw i owoców” to projekt kompleksowych badań konsumpcji. Zainicjowany przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw w odpowiedzi na wyzwania związane z promocją roli warzyw i owoców w diecie.
Warzywa i owoce powinny stanowić połowę tego co spożywamy. Wyniki badania zrealizowanego pod koniec 2019 roku wskazują, że wciąż nie zajmują one należnego im miejsca w diecie Polaków. 3/4 Polaków nie wie, ile warzyw i owoców powinno się spożywać.
1/3 nie wie, ile powinno się spożywać, ale uważa, że jedzą ich tyle, ile trzeba. Owoce i warzywa są postrzegane jako bardzo zdrowe. Bogate źródło witamin, minerałów, antyoksydantów, a jednak nie towarzyszą każdemu posiłkowi.
Chcemy lepiej poznać konsumentów, do których docieramy. Jako środowisko wesprzemy też proces zmiany sposobu prezentowania zaleceń żywieniowych. Badania ilościowe dostarczą
pretekstów, tak aby rosła świadomość na temat roli warzyw i owoców w diecie.
Zadaniem projektu jest umożliwienie branży (grupom, organizacjom, ekspertom) intensywnego kontaktu z konsumentem
- dzielenia się praktycznymi informacjami na temat walorów i oferty, jaką dysponują polscy producenci.
Badania będą realizowane w 2020 roku przez KANTAR we współpracy z agencją INSPIRE smarter branding.
Zadanie jest finansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
WITOLD BOGUTA
Prezes KZGPOiW