Temat: System FLIS znakowanie żywności
 
 

Szanowni Państwo,

 

 

uprzejmie informujemy Państwa, że Komisja upubliczniła System Informacji na temat Etykietowania Żywności (FLIS).
 
  
FLIS zapewni przyjazne dla Państwa rozwiązanie informatyczne, umożliwiające użytkownikom wybór produktu żywnościowego a następnie automatyczne pobieranie obowiązkowych informacji wynikających z przepisów UE w 23 językach UE. System zawiera również linki do odpowiednich przepisów prawnych i istniejących wytycznych. W sumie uwzględniono 87 różnych kategorii żywności i podano informacje z 39 rozporządzeń, 17 dyrektyw i 1 decyzji.
 
 
FLIS jest zgodny ze strategią Komisji dotyczącą lepszego stanowienia prawa, ponieważ upraszcza i ułatwia sprawne funkcjonowanie sektora spożywczego, w którym większość podmiotów stanowi Sektor Małych i Średnich Przedsiębiorstw.

 

 

Ma na celu pomóc podmiotom działającym na rynku spożywczym (FBO) określić obowiązkowe oznaczenia, które powinny znajdować się na ich produktach. Ma na celu poprawę prawidłowego wdrażania odpowiednich przepisów przez podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze oraz ułatwienie pracy krajowym organom kontrolnym.
  
Dostęp do FLIS można uzyskać za pośrednictwem strony internetowej SANTE

 

 https://ec.europa.eu/food/safety/labelling_nutrition/food-labelling-information-system_en

 

 

 
Sytem FLIS dostępny jest w języku polskim
 

 

z życzeniami Szczęśliwego Nowego Roku

 

Bożena Pławska 

 

 
Główny specjalista 
Wydział Jakości Żywności i Normalizacji 
Departament Jakości Żywności i Bezpieczeństwa Produkcji Roślinnej 
 
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi 
00-930 Warszawa, ul. Wspólna 30 
tel.: 22 62310 49
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.