Szanowni Państwo,
uprzejmie informuję, że 22 kwietnia 2021 r. w EFSA Journal ukazała się druga opinia naukowa EFSA, dotycząca narzędzia o strukturze drzewa decyzyjnego dla przedsiębiorców sektora spożywczego (FBOs), dotycząca doboru informacji dla konsumentów, przekazywanych na etykietach produktów spożywczych.
Przypominam, że część 1. z dnia 2 grudnia 2020 r. stanowi, jak już wcześniej informowałam (email w załączeniu) prezentację powyższego narzędzia, opracowanego przez EFSA we współpracy z ECDC, obejmującego serię pytań dla FBOs w celu ułatwienia im dokonywania wyboru pomiędzy zamieszczeniem na etykiecie jednego z dwóch określeń wskazujących na trwałość produktu, tj. „należy spożyć do…” („use by….”) lub „najlepiej spożyć przed” („best before….”).
Część 2. dotyczy innych powiązanych informacji o produkcie spożywczym, np. doboru informacji o przechowywaniu żywności i terminie jej przydatności do spożycia, szczególnie w przypadku produktów, dla których termin ten może być krótszy, niż wynikający z oznakowania „należy spożyć do….” i „najlepiej spożyć przed…”. Obejmuje także kwestie dobrych praktyk dotyczących bezpiecznego rozmrażania żywności.
Szczegółowe informacje dostępne są na stronach:
Z poważaniem / Kind regards
Katarzyna Floryanowicz-Czekalska - główny specjalista / Chief specialist