Szanowni Państwo,

 

 

 

uprzejmie informuję, że 22 kwietnia 2021 r. w EFSA Journal ukazała się druga opinia naukowa EFSA,  dotycząca narzędzia o strukturze drzewa decyzyjnego dla przedsiębiorców sektora spożywczego (FBOs), dotycząca doboru informacji dla konsumentów, przekazywanych na etykietach produktów spożywczych.

 

 

 

Przypominam, że część 1. z dnia 2 grudnia 2020 r. stanowi, jak już wcześniej informowałam (email w załączeniu)  prezentację powyższego narzędzia, opracowanego przez EFSA we współpracy z ECDC, obejmującego serię pytań dla FBOs w celu ułatwienia im dokonywania wyboru pomiędzy zamieszczeniem na etykiecie jednego z dwóch określeń wskazujących  na trwałość produktu, tj. „należy spożyć do…” („use by….”) lub „najlepiej spożyć przed” („best before….”).

 

 

 

Część 2. dotyczy innych powiązanych informacji o produkcie spożywczym, np. doboru informacji o przechowywaniu żywności i terminie jej przydatności do spożycia, szczególnie w przypadku produktów, dla których termin ten może być krótszy, niż wynikający z oznakowania „należy spożyć do….” i „najlepiej spożyć przed…”. Obejmuje także kwestie dobrych praktyk dotyczących bezpiecznego rozmrażania żywności.

 

 

 

Szczegółowe informacje dostępne są na stronach:

 

 
https://www.efsa.europa.eu/en/news/efsa-advises-food-suppliers-information-consumers
 
https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.2903/j.efsa.2021.6510#efs26510-sup-0001

 

 

 

 

 

Z poważaniem / Kind regards

 

Katarzyna Floryanowicz-Czekalska - główny specjalista / Chief specialist
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.