„Jedzenie dwóch grzybów dziennie może obniżyć ryzyko raka o 45 procent”
Nowe badanie sugeruje, że spożywanie 18 gramów grzybów dziennie może obniżyć ryzyko zachorowania na raka. Mówi się, że ludzie, którzy codziennie jedzą dwa średniej wielkości grzyby, mają o 45 procent mniejsze ryzyko zachorowania na raka w porównaniu do tych, którzy nie jedzą grzybów. Jest to zgodne z badaniami Uniwersytetu Stanowego Pensylwanii, które zostały opublikowane w Advances in Nutrition.

Badanie Penn przeanalizowało 17 badań nad rakiem od 1966 do 2020 roku, analizując ponad 19 500 pacjentów z rakiem. Odkrycia zespołu wykazały, że ludzie, którzy włączyli do swojej codziennej diety jakąkolwiek różnorodność grzybów, mieli mniejsze ryzyko zachorowania na raka, mimo że boczniaki shiitake, ostrygi, maitake i boczniaki królewskie mają większe ilości aminokwasu ergotioneiny niż grzyby białe, cremini i portobello .

Scmp.com zacytował Djibrila Ba, absolwenta epidemiologii w Penn State College of Medicine; „Grzyby są najwyższym źródłem ergotioneiny w diecie, która jest unikalnym i silnym przeciwutleniaczem i ochroną komórek. Uzupełnianie przeciwutleniaczy w organizmie może pomóc w ochronie przed stresem oksydacyjnym i zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka.”

„Ogólnie rzecz biorąc, te odkrycia dostarczają ważnych dowodów na ochronne działanie grzybów przed rakiem” – powiedział współautor John Richie, profesor nauk o zdrowiu publicznym i farmakologii na uniwersytecie. „Potrzebne są przyszłe badania, aby lepiej określić zaangażowane mechanizmy i konkretne nowotwory, na które można wpływać”.

Eksperci wezwali do ostrożności w interpretacji badań, nazywając je po prostu „interesującymi”.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.