Przewodniczący wydziału: „Cena kosztów grzybów wzrośnie o co najmniej 10 procent”
MUSHROOMSHAIJO DODDE04 SIE 2021 O 06:30
 
 
 
 
Przewodniczący Tom van Wijk z Departamentu Grzybów LTO Nederland informuje, że wśród holenderskich hodowców pieczarek istnieją poważne obawy dotyczące szybkiego wzrostu kosztów uprawy.

Jakie koszty najprawdopodobniej wzrosną?
„Podobnie jak w wielu innych sektorach, hodowcy pieczarek mają do czynienia z droższymi surowcami i wyższymi kosztami energii. W szczególności szybko rosną koszty podłoży i materiałów opakowaniowych. Innym ważnym czynnikiem są wyższe koszty pracy. Są one spowodowane niedoborem na rynku pracy i oczekiwanym wzrostem płacy minimalnej. W świeżych uprawach siła robocza stanowi około połowy kosztów związanych z ręcznymi zbiorami”.


To sektor z wieloma perspektywami. Grzyby są zdrowe, można je uprawiać w sposób zrównoważony i bezproblemowo wpasowują się w przemianę białkową
Tom van Wijk, prezes Departamentu Grzybów LTO
Jaki jest przybliżony koszt?
„Do niedawna pobieraliśmy od 1,50 do 1,60 euro za kilogram, w zależności od zakresu rozmiarów. Zakładamy teraz, że świeże grzyby muszą dawać średnio o 15 centów więcej z kilograma, aby móc z zyskiem rosnąć”.

Jak rynek reaguje na ten wzrost kosztów?
„Mamy dobre konsultacje z holenderskimi detalistami z LTO Netherlands w ramach projektu „Tworzenie wartości w łańcuchach”. Mamy zrozumienie dla naszej sytuacji, a Albert Heijn i Jumbo robią wszystko, co w ich mocy, aby sprzedać jak najwięcej holenderskich produktów. Problem jednak w tym, że plantatorzy coraz bardziej konkurują ze sobą na rodzimym rynku.

„Wyzwanie jest większe na rynku eksportowym, do którego nadal przeznaczona jest znaczna część naszej produkcji. Nasz główny konkurent Polska ma przewagę kosztową. Dlatego też ceny w eksporcie będą musiały wzrosnąć”.

Jaka jest rada dla hodowców, aby poradzić sobie z tą sytuacją?
„Na rynku hodowcy muszą lepiej współpracować, aby zapewnić pokrycie rzeczywistych kosztów uprawy. Jako dział konsultujemy się m.in. ze Stowarzyszeniem Plantatorów Funghi oraz sektorem detalicznym. Dobrze jest również, aby każdy hodowca przyjrzał się bliżej swojemu modelowi ekonomicznemu. Może to być opcja wyboru innych harmonogramów upraw i innych wzorców sprzedaży tam, gdzie to możliwe”.

Dlaczego zdrowy sektor pieczarek jest tak ważny dla Holandii?
„Grzyb to fantastyczny produkt z ogromną perspektywą. Konsumpcja tylko rośnie i musimy nadal się na tym skupiać. Grzyby są zdrowe, można je uprawiać w sposób zrównoważony, a ponadto bezproblemowo dopasowują się do przemian białkowych. Jest to zdecydowanie sektor, z którego Holandia może być dumna”.

Wywiad dla "Nieuwe Ooogst"
tlum. dr Google
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.