W Wielkiej Brytanii ministrowie są zachęcani do przyjrzenia się etykietom „najlepiej spożyć przed” dla świeżych produktów. Hodowcy wzywają do przeglądu systemu etykietowania, który, jak twierdzą, prowadzi do wyrzucania nawet 20 procent owoców i warzyw, które kupują w gospodarstwach domowych.
Agencja ds. Standardów Żywności mówi, że najlepiej przed oznakowaniem dotyczy „jakości, a nie bezpieczeństwa”.
Mówi: „po tej dacie jedzenie będzie bezpieczne do spożycia, ale może nie być w najlepszym wydaniu”.
Jednak, jak wszyscy wiemy, daty przydatności do spożycia pokazują, kiedy łatwo psujące się produkty nie są już bezpieczne do spożycia.
Stalker stwierdza, że stary test nosa zwykle dobrze się sprawdza, chyba że, oczywiście, twój system węchowy jest osłabiany przez Covida.
Ludzie na pewno zaciskają pasa, a wszystko, co prowadzi do mniejszego marnowania żywności, jest mile widzianym pomysłem.
themushroompeople