Podstawową ideą projektu było to, że uprawa pieczarek generuje wielokrotnie więcej zużytego kompostu i innych „odpadów” przy zbiorze niż masa i objętość pieczarki, którą ze względu na dużą objętość można transportować ekonomicznie tylko na ograniczoną odległość geograficzną . Jednak ta bogata w składniki odżywcze biomasa może nadawać się do recyklingu z larwami owadów.
Jednak eksperci z Bio-Fungi Ltd. i MATE stawiają hipotezę, że tylko bardzo mała liczba larw owadów jest w stanie rozłożyć zużyty kompost grzybowy, a bardzo niewiele z nich jest w stanie efektywnie wykorzystać składniki odżywcze zawarte w kompoście. Jednym z głównych celów projektu finansowanego przez UE jest zatem identyfikacja gatunków owadów, których larwy mogą wykazywać znaczący pozytywny wpływ podczas żywienia się kompostem.
Projekt, który potrwa do 23 marca 2025 r., może rozwiązać szereg problemów branżowych. Po pierwsze, białko owadzie – które zostało udowodnione w kilku badaniach jako najczystsze białko – będzie stosowane jako suplement w produkcji grzybów. Obecnie niezbędne suplementy kupowane są ze źródeł zewnętrznych, co jest bardzo kosztowne. Pomyślne zastosowanie białka owadziego może oszczędzić samej firmie Bio-Fungi Ltd. produkcji 2500 ton kompostu grzybowego tygodniowo, co daje oszczędność 7,5 miliona HUF tygodniowo. Wykorzystywanie białek owadzich w produkcji pieczarek musi być poprzedzone odpowiednimi unijnymi i krajowymi procedurami licencyjnymi, których podwaliny zostaną stworzone w trakcie realizacji projektu.
Z drugiej strony produkcja białka owadziego koncentruje aktywny składnik kompostu w powstałym żużlu, co przy odpowiednim recyklingu może zmniejszyć zużycie nawozów, które dziś stały się bardzo drogie w ogrodnictwie, i zwiększyć zaawansowanie sektor. Planowane badania dobrze wpisują się w rozwój cyrkularnych systemów produkcyjnych.
Ponadto białko owadzie mogłoby być sprzedawane innym graczom z branży grzybowej, co mogłoby być bardzo korzystne. Można zidentyfikować znaczące dodatkowe korzyści z badań, które poznamy po pierwszych wynikach eksperymentalnych i pomiarach analitycznych.
Źródło: MATE Media