Świeże owoce i warzywa mogą być przechowywane przez wiele dni dłużej dzięki folii perforowanej laserowo. Tak twierdzi Ellen Schreur z Perfon, część Oerlemans Packaging Group. „Nie widać gołym okiem perforacji laserowej naszych folii. Tworzy to jednak prawidłowy bilans tlenu/dwutlenku węgla.
„Ten bilans tlenu/dwutlenku węgla ma kluczowe znaczenie dla trwałości produktu. Tego rodzaju opakowania można wykorzystać do stworzenia kontrolowanej atmosfery, co z pewnością przynosi ogromne korzyści chłodzonym, przetworzonym produktom owocowo-warzywnym, na przykład w supermarketach”. Długość przedłużenia różni się w zależności od produktu.
„Jeden może być bardziej wrażliwy na odwodnienie lub zbyt dużą kondensację niż inny. Mierzymy oddychanie produktów, aby zobaczyć, kiedy zaczyna się fermentacja. To daje nam jeszcze lepszy wgląd w to, co dzieje się w opakowaniu” – wyjaśnia Ellen.
Folię można dostosować. „Można użyć druku fleksograficznego w maksymalnie dziesięciu kolorach i możemy omówić wzór perforacji. Można go również używać do pakowania typu flow pack i przetwarzać go w folię zgrzewaną. To znacznie poprawia trwałość produktów, takich jak grzyby”.
Perfon, dostarczający wszelkiego rodzaju folie, do produkcji folii owocowych i warzywnych wykorzystuje głównie monomateriały. „Musimy wspólnie znaleźć rozwiązania z tworzywa sztucznego w 100% nadającego się do recyklingu. I są rozwiązania”, kontynuuje Schreur. „Grupa Oerlemans Packaging ostatnio zainwestowała dużo w nowe maszyny z nowymi technikami, aby móc produkować folie barierowe w 100% nadające się do recyklingu”.
Na szczęście rynek coraz częściej dostrzega pozytywne skutki właściwości funkcjonalnych opakowań z tworzyw sztucznych. Mogą one pomóc w stworzeniu sektora owoców i warzyw, który może działać w sposób zrównoważony. To właśnie przynosi to opakowanie, gdy jest używane do świeżych produktów. środowisko, pozwala na wydajniejsze plony żywności i zapobiega marnowaniu żywności; ludzie coraz bardziej to doceniają”,
PERLON NEWS