Chemiczny receptor biosensora, który pozwala dokładnie określić zawartość witamin w kawałku owocu, opracowali naukowcy z Uniwersytetu w Maastricht. Koszt projektu wyniósł 1,9 mln euro, z czego połowa pochodziła z Funduszu Spójności Unii Europejskiej. Program EMR obejmuje uniwersytety, naukowców i firmy z Niemiec, Belgii i Holandii. Założenie jest takie, aby nie tylko producenci, lecz także konsumenci mogli dokładnie poznać wartość odżywczą żywności.
Biosensor nie jest jeszcze skomercjalizowany, ale prace nad tym idą bardzo prężnie. "Wszyscy chcemy wiedzieć, ile składników odżywczych jest naszym jedzeniu. Wchodzisz do supermarketu i słyszysz, że coś jest zdrowe, ale czy tak jest faktycznie? Jeśli masz czujnik, możesz szybko sprawdzić, czy np. w danym owocu jest tyle witaminy C, ile powinno" - tłumaczy Bart van Grisven, kierownik projektu EMR do badań przesiewowych żywności.