Po tym, jak grzyby odniosły ponadprzeciętne korzyści ze wzrostu popytu detalicznego związanego z koronawirusem w latach 2020 i 2021, wielkość zakupów spadła w ponadprzeciętnym tempie w 2022 r., po ustąpieniu pandemii koronawirusa. W porównaniu ze świeżymi warzywami straciły znacznie więcej pod względem ilościowym (-10,6% zamiast -6,9%) (AMI,2023). W 2022 roku ten spadający popyt został zaspokojony przez ekstremalny wzrost cen energii, gwałtowny wzrost kosztów zasobów operacyjnych i logistyki oraz wzrost płacy minimalnej dla pracowników żniwnych. Nic więc dziwnego, że według Federalnego Urzędu Statystycznego (Destatis) całkowita ilość rodzimych grzybów spadła o 6%. W związku z tym w Niemczech zebrano 76 100 ton grzybów. Niemniej jednak była to trzecia co do wielkości wielkość zbiorów od czasu zbioru grzybów w 2012 roku, po latach 2021 i 2020, pokazując wyniki producentów pieczarek pomimo wyzwań i kryzysów. Jednocześnie jednak, po raz pierwszy od 2014 roku, powierzchnia zbiorów pod produkcję pieczarek w 2022 roku spadła o 1% w stosunku do roku poprzedniego do 361 hektarów. Bund deutscher Champignon- und Kulturpilzbauer e. V. (BDC) potwierdzają, że w szczególności masowy wzrost kosztów jest zbyt dużym obciążeniem dla mniejszych przedsiębiorstw, w związku z czym mogą wystąpić pojedyncze przypadki zamykania przedsiębiorstw, jeżeli nie można już przenosić kosztów. Ogólnie jednak cieszy fakt, że ze względu na zmianę nawyków żywieniowych (mniej mięsa) nadal istnieje trend na świeże lokalne grzyby z regionalnych upraw, chociaż ceny konsumpcyjne wzrosły.
BDC
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.