GEPC Promo rusza z kampanią promującą europejskie grzyby
Aby promować europejskie grzyby w całej Europie, zwłaszcza wśród millenialsów, GEPC Promo (Europejskie Stowarzyszenie Producentów Grzybów) uruchomiło nową kampanię współfinansowaną przez UE pod hasłem: „Grzyby europejskie, ukryte klejnoty”, kampanię promocyjną o wartości 5 milionów euro, co ma przynieść wzrost obrotów o 28 milionów euro w ciągu trzech lat.

GEPC Promo rozpoczyna kampanię promocyjną w 9 krajach Europy: Belgii, Francji, Niemczech, Węgrzech, Irlandii, Włoszech, Holandii, Polsce i Hiszpanii. Celem jest uświadomienie konsumentom wielu korzyści płynących z europejskich grzybów dla zdrowej i zbilansowanej diety. Niedrogie, dostępne, różnorodne, bogate, łatwe w przygotowaniu, zrównoważone... Europejskie grzyby mają to wszystko, idealne na każdy dzień!

Europejski sektor pieczarek, dynamiczny rynek
W Europie sektor pieczarek ma roczne obroty przekraczające 1,5 miliarda euro. „Ten dynamiczny rynek, charakteryzujący się wysokim stopniem samowystarczalności, szczególnie dobrze reaguje na nowe trendy odpowiedzialnej konsumpcji, promowania lokalnego zatrudnienia, unikania niedoborów żywności oraz oferowania dobrych i tanich produktów spożywczych”.

Polska i Holandia (ponad 50% całkowitej europejskiej produkcji) są największymi europejskimi hodowcami pieczarek.  Pieczarka (Agaricus bisporus) jest najczęściej uprawianym gatunkiem, stanowiącym 1 063 700 ton w 2020 r., z czego 64% przeznaczono na świeży rynek, a 36% na przemysł przetwórczy. „Uprawa pieczarek wymaga znacznych inwestycji, ale liczby te w ostatnich latach utrzymują się na stosunkowo stałym poziomie. Sektor ten, w którym działa około 2900 europejskich producentów, jest również bardzo ważny pod względem zatrudnienia, ponieważ zapewnia ponad 40 000 bezpośrednich miejsc pracy, głównie na obszarach wiejskich. Interesujące jest to, że że 70% wszystkich świeżych grzybów sprzedaje się głównie w hipermarketach i supermarketach, pozostałe 30% trafia do branży hotelarsko-gastronomicznej.W ostatnich latach cena skupu dla detalistów i branży hotelarsko-gastronomicznej również utrzymuje się na bardzo stabilnym poziomie, około 3 euro za kilogram. Lepsze jest to, że cały łańcuch upraw grzybów, od początku do końca, jest przykładem zrównoważonego rozwoju, który jest widoczny w ich metodach produkcji”.

Grzyby europejskie, tak wiele powodów, aby je pokochać
„W Holandii i Belgii konsumenci są bardziej niż kiedykolwiek zaniepokojeni jakością, pochodzeniem i zrównoważonym rozwojem swojej żywności. Jedna trzecia z nich stara się jeść jak najmniej mięsa, a 70% chce drastycznie ograniczyć spożycie mięsa. idealny produkt spełniający zmieniające się potrzeby współczesnych konsumentów. Z jednej strony należą one do grupy świeżych owoców i warzyw rekomendowanych przez specjalistów ds. zdrowia, z drugiej strony grzyby europejskie są dostępne przez cały rok i nadają się dla każdego są produkowane w sposób zrównoważony i lokalny przy ograniczonym zużyciu wody. Ale grzyby to przede wszystkim przyjemność smakowa: są to wysokiej jakości produkty kulinarne charakteryzujące się typowym ziemistym i mięsnym smakiem. Od grzybów przez portobello po grzyby shiitake, grzyby europejskie są fantastyczne składniki, które można wykorzystać w każdym daniu, aby przejść na wyższy poziom”.
PROMO
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.