Badania
Aby sprostać rosnącemu zapotrzebowaniu na produkty zrównoważone, partnerzy chcą dostarczać klientom na całym świecie dokładne i istotne informacje na temat zrównoważonego rozwoju. W wyniku szeroko zakrojonych badań zebrano i przeanalizowano niezbędne dane dotyczące produkcji kompostu, uprawy gleby okrywowej i uprawy grzybów, zarówno na rynek świeży, jak i do przetwórstwa przemysłowego. Dzięki tym danym dystrybutorzy i przetwórcy w Holandii mogą zapewnić swoim klientom dokładne informacje na temat zrównoważonego rozwoju produktów. Badanie to służy również jako punkt odniesienia dla śladu CO2 całego łańcucha grzybowego.
Metoda badawcza jest zgodna z wytycznymi UE dotyczącymi prowadzenia badań LCA (Zasady dotyczące kategorii śladu środowiskowego produktu) oraz z Zasadami kategorii Hortifootprint i Wytycznymi dotyczącymi śladu środowiskowego podłoży uprawowych.
Wyniki
Wyniki badania są imponujące: w przypadku upraw przemysłowych średni ślad CO2 wynosi 1,22 kilograma ekwiwalentu CO2 na kilogram pieczarek białych, a w przypadku świeżego rynku średnio 1,56 kilograma. W przypadku grzybów holenderskich wszystkie surowce przetwarzane są w procesie kompostowania zamkniętego, w przeciwieństwie do wielu innych krajów, w których odbywa się kompostowanie otwarte. To stawia grzyby holenderskie jako jeden z najbardziej zrównoważonych produktów na rynku międzynarodowym. Ponadto grzyb holenderski jest doskonałym roślinnym źródłem białka. Dane dotyczące wpływu środków spożywczych na środowisko, pochodzące z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego i Środowiska (RIVM), mogą umieścić wyniki w odpowiednim kontekście.
źródło: LTO