Jak podaje Magyar Nemzet, w ostatnich latach znacznie wzrosło krajowe i europejskie spożycie grzybów. Chociaż sektor grzybów, podobnie jak inne sektory rolnictwa, stanął w obliczu wielu wyzwań podczas epidemii Covid, udało mu się podnieść po pandemii. Koncentrując się na zdrowszej diecie, wzrosło również zapotrzebowanie na grzyby na rynku krajowym.
O ile w 2020 roku roczne spożycie grzybów na mieszkańca na Węgrzech wyniosło 1 kilogram na osobę, o tyle zwiększone zapotrzebowanie w trakcie i po pandemii doprowadziło do wzrostu do 1,5-1,6 kg na osobę.
Jednak spożycie krajowe nadal kształtuje się poniżej średniej europejskiej wynoszącej 3 kg i średniej brytyjskiej wynoszącej 4 kg.
Według Krajowej Izby Rolniczej i FruitVeB średnia roczna produkcja grzybów na Węgrzech wynosi około 22-23 000 ton.
90% produkcji stanowią pieczarki, 7-8% grzybów leśnych i 2-3% odmian bardziej specjalnych.
Największy obszar upraw koncentruje się w środkowym regionie Węgier, w tym w Budapeszcie i okolicach stolicy. Z tego regionu pochodzi 45% upraw pieczarek w kraju. Znaczące obszary produkcji pieczarek znajdują się również w okręgach Győr-Moson-Sopron i Heves.
Około 60% grzybów produkowanych na Węgrzech trafia na eksport.
Znacząca część eksportu, bo prawie 75%, to pieczarki świeże na rynki zagraniczne (Austria, Słowenia, Słowacja, Rumunia), pozostałe 25% to pieczarki konserwowe (Włochy, Austria). Świeże rynki grzybów leśnych znajdują się głównie na Węgrzech, w Niemczech i Rumunii. Grzyby egzotyczne (shiitake) dostępne są na świeżym rynku w limitowanych ilościach.
Pieczarki uprawiane są intensywnie, osiągając do 250-300 kg grzybów na metr kwadratowy rocznie. Osiągnięcie takiej objętości wymaga jednak znacznych inwestycji: odpowiednich warunków klimatycznych.
Grzyby w ostatnim czasie coraz częściej pojawiają się na talerzach wegan i wegetarian.
Ponieważ zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy, grzyby są poszukiwane jako surowiec do substytutów mięsa i żywności alternatywnej. Ważne jest, aby grzyby trzymać pod bieżącą wodą tylko przez krótki czas, ale nigdy ich nie obierać, ponieważ ich zewnętrzna powłoka również zawiera cenne składniki odżywcze.
Grzyby to prawdziwy superfood: są bogate w białko, mają korzystny skład aminokwasowy, są niskoenergetyczne, bogate w wodę i błonnik pokarmowy, nie zawierają cholesterolu, są źródłem witamin A, B1, B2, B3, B5, B9 i mają wyjątkowo wysoką zawartość witaminy D.
Grzyby można dodawać do różnych potraw, w tym zup i dań mięsnych. To także dobry wybór do grillowania, gulaszy i sałatek. Można go również smażyć, dodawać do potraw jajecznych, sosów i sosów.
Hungarexpress