25 stycznia 2024 r
Elaine Watson
W czasie, gdy wiele firm zajmujących się białkami alternatywnymi ma trudności ze zdobyciem funduszy, firma Infinite Roots (dawniej Mushlabs) z siedzibą w Hamburgu zarobiła 58 milionów dolarów na skalowanie swojej platformy fermentacji grzybni, zabezpieczając kapitał od wiodącego europejskiego sprzedawcy detalicznego i spółki holdingowej stojącej za Haribo.
Rundę serii B prowadził dr Hans Riegel Holding (HRH) przy wsparciu Funduszu Europejskiej Rady ds. Innowacji (EIC), niemieckiego giganta handlu detalicznego REWE Group i Betagro Ventures, ramienia venture tajskiego giganta z branży rolno-spożywczej Betrago.
Obecni inwestorzy startupu, w tym Clay Capital, FoodLabs, Redalpine, Simon Capital i Happiness Capital, również dołączyli do rundy, która „oznacza największą inwestycję w grzybnię w Europie” – stwierdził startup.
„Zapewnienie rundy inwestycyjnej na taką skalę od gigantów branżowych w trudnych warunkach pozyskiwania funduszy to nie tylko świadectwo technologii i wiedzy specjalistycznej Infinite Roots, ale także ogromne zwycięstwo w zakresie innowacji w całym przemyśle spożywczym” – dodała firma, która założona w 2018 roku i do tej pory zebrała 73 miliony dolarów.
Zespół Infinite Roots od lewej do prawej: Anne-Catherine Hutz (współzałożycielka, wiceprezes), Philip Tigges (CFO), Mazen Rizk (współzałożyciel, dyrektor generalny), Thibault Godard (CSO)
Od lewej do prawej: Anne-Catherine Hutz (współzałożycielka, wiceprezes), Philip Tigges (CFO), Mazen Rizk (współzałożyciel, dyrektor generalny), Thibault Godard (CSO). Źródło obrazu: Nieskończone korzenie
Podejście oparte na aktywach
Podczas gdy inne start-upy wdrażające fermentację zanurzoną do uprawy biomasy grzybni, takie jak ENOUGH Foods (rozbudowa zakładu w Holandii), Meati Foods (właśnie otworzyło nowy zakład w Kolorado w USA), MycoTechnology (planuje zakład w Omanie) i Enifer (planowanie zakład w Finlandii) prowadzą własną produkcję, Infinite Roots nie buduje własnych obiektów, powiedział założyciel firmy, dr Mazen Rizk, AgFunderNews.
„Nie posiadamy zakładów produkcyjnych ze względu na duże nakłady inwestycyjne, jakie się z tym wiążą. Na tym rynku nakłady inwestycyjne zasadniczo skurczyły się do zera, dlatego naszym zdaniem korzystając z istniejącej infrastruktury możemy ograniczyć wykorzystanie aktywów i skoncentrować się na generowaniu przychodów. Opracowujemy również technologię wykorzystania [tańszych, bardziej zrównoważonych] strumieni ubocznych z przemysłu rolno-spożywczego jako surowców, takich jak młóto browarniane”.
Infinite Roots współpracuje obecnie z producentami kontraktowymi w celu uprawy grzybni na skalę pilotażową i przemysłową, a komercyjne ilości produktu będą dostępne w tym roku, gdy będą przygotowywać się do wprowadzenia na rynek.
Nawiązała także strategiczne partnerstwo z Bitburger Brewery Group zarówno w celu wykorzystania młóta zbożowego jako źródła surowca, jak i wykorzystania zdolności fermentacyjnej, z pewnymi modyfikacjami, do uprawy grzybni.
„Pracujemy nad ponownym przeznaczeniem infrastruktury browaru na potrzeby naszego procesu” – powiedział Rizk. „Tu i ówdzie pojawiają się pewne wyzwania, ale poczyniliśmy niesamowite postępy i widzimy wiele ogromnych możliwości w tej przestrzeni, więc zdolność produkcyjna prawdopodobnie zostanie udostępniona w ilościach komercyjnych w ciągu najbliższych 12–18 miesięcy”.
Odmiany grzybów jadalnych
Podobnie jak Mush Foods, MyForest Foods i MycoTechnology, Infinite Roots wykorzystuje wyłącznie jadalne szczepy grzybów w procesie fermentacji biomasy, co znacznie ułatwia ścieżkę regulacyjną i proces edukacji konsumentów, powiedział.
„Nie używamy pleśni [Quorn i ENOUGH używają szczepu grzybów/pleśni o nazwie Fusarium venenatum w swoich zamiennikach mięsa, który FDA uważa za GRAS i jest wymieniony jako „mikoproteina” na etykietach żywności] i myślę, że jest to łatwiejsze dla konsumentów zrozumieć. Zasadniczo używamy [korzenia] grzybów, które można znaleźć w supermarkecie.
„Zamiast maskować smaki, w dużym stopniu polegamy na smakach, jakie wnoszą odmiany grzybów, dzięki czemu możemy tworzyć alternatywy mięsne, które są minimalnie przetworzone i mają bardzo czystą etykietę”.
Firma nadal prowadzi rozmowy w tej sprawie z organami regulacyjnymi UE, ale argumentuje, że stosowanie grzybni z odmian grzybów jadalnych oznacza również, że nie wytwarza nowej żywności i w związku z tym nie podlega uciążliwym wymogom rozporządzenia UE w sprawie nowej żywności.
Powiedział, że w Stanach Zjednoczonych produkty Infinite Roots mają samodzielnie potwierdzony status GRAS (ogólnie uznawany za bezpieczny), a firma planuje powiadomić FDA o swojej decyzji, aby uzyskać zgodę na brak pytań.
Klopsiki zrobione z grzybni. Źródło obrazu Nieskończone korzenie
Infinite Roots wykorzystuje fermentację zanurzoną do uprawy grzybni grzybów, nitkowatej struktury korzeni grzybów, która jest bogata w błonnik, białko i mikroelementy o smaku umami i naturalnie włóknistej teksturze. Na zdjęciu: klopsiki z grzybnią. Źródło obrazu: Nieskończone korzenie
Strategia wejścia na rynek
Według Rizka Infinite Roots ma „międzynarodowe aspiracje. Współpracujemy z wieloma globalnymi partnerami, a z niektórymi z nich pracujemy nad wejściem na rynek w tym roku.
Dodał: „Badamy różne modele biznesowe, ale upewniamy się, że w istocie wszystko, co jest wykorzystywane
tlumacz: dr Google