Gwałtowny wzrost kosztów grzybów hiszpańskich przy jednoczesnym ciągłym wzroście konsumpcji

Grzyby nadal zajmują miejsce na półkach hiszpańskich supermarketów pomimo wzrostu cen spowodowanego niedoborem podstawowego surowca do ich uprawy: słomy. Stanowiło to duże wyzwanie w tym sezonie. Przepisy europejskie coraz częściej uniemożliwiają stosowanie skutecznych substancji aktywnych do zwalczania chorób, utrudniając tym samym produkcję grzybów i grzybów.

„Susza w Hiszpanii doprowadziła do znacznych niedoborów słomy pszennej, jednego z głównych składników podłoża używanego do uprawy grzybów” – mówi Aitor Sanzol, zastępca dyrektora generalnego Ayecue, drugiej najważniejszej firmy produkującej świeże grzyby w Hiszpanii, z rocznym wolumenem sięgającym prawie 14 milionów kilogramów.



„Niedobór słomy był tak duży, że jej ceny wzrosły trzykrotnie, co zmusiło producentów kompostu do importowania jej z innych krajów, głównie z Francji, która dysponowała dużymi ilościami. Pozwoliło nam to uratować produkcję” – mówi.

„W ciągu ostatniego roku sytuacja ta przyczyniła się do dalszego wzrostu cen grzybów, które nasiliły się w związku z wprowadzonym przez Komisję Europejską zakazem stosowania niektórych substancji czynnych, będących jedynym wysoce skutecznym środkiem zwalczania niektórych chorób. W związku z tym plony spadają, a koszty są coraz wyższe, co stanowi poważny powód do niepokoju producentów w perspektywie średnio- i długoterminowej, zarówno tych dysponujących nowoczesnymi uprawami, jak i zwłaszcza tych bardziej tradycyjnych, którzy zaopatrują fabryki konserw” mówi Aitor Sanzol.

Mimo to zastępca dyrektora generalnego Ayecue twierdzi, że produkt pozostaje stosunkowo przystępny cenowo. „W rzeczywistości konsumpcja wciąż rośnie i nadal zyskuje miejsce na półkach w Hiszpanii, gdzie wciąż jest dużo miejsca na wzrost, jeśli porównamy poziom konsumpcji z poziomami konsumpcji w innych krajach europejskich, takich jak Portugalia, Holandia czy Niemcy. Trwa europejska promocja zachęcająca do spożycia grzybów i mamy nadzieję, że pomoże to w rozpowszechnieniu informacji o produkcie i jego dobroczynnych właściwościach zdrowotnych.”

Hiszpania jest krajem samowystarczalnym, w którym podaż i popyt są dobrze zrównoważone. W segmencie grzybów zdecydowanie najwięcej spożywa się pieczarek „Uprawa egzotycznych grzybów uległa spowolnieniu ze względu na pogorszenie koniunktury gospodarczej i zmieniające się preferencje konsumentów, którzy również wydają się odchodzić od produktów organicznych” – mówi Aitor Sanzol.

W tym roku grzyb THE REAL CHAMPION firmy Ayecue zdobył nagrodę Smaku Roku. „To pierwszy raz, kiedy tę nagrodę przyznano grzybowi” – mówi Aitor. „Dokładamy wszelkich starań, aby dodać wartość do produktu, rozwijając markę, która będzie rozpoznawana przez konsumentów”.

Po więcej informacji:
Aitora Sanzola
Ayecue – PRAWDZIWA EKOLOGICZNA ŻYWNOŚĆ
M: +34 652804147
a.sanzol@therealgreenfood.com
www.therealgreenfood.com/

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.