Punkt widzenia Giampaolo Evangelisti z Fungo Cesena
Spadek popytu na grzyby w marcu

Miesiąc marzec nie rozpoczął się najlepiej, ze znacznym spadkiem zamówień. Zauważył to Giampaolo Evangelisti z Fungo Cesena, firmy działającej głównie na rynkach hurtowych. „Ogólnie jednak we Włoszech istnieje tendencja wzrostowa w konsumpcji”.



„Mamy dość rozbudowaną sieć sprzedaży na terenie całych Włoch – kontynuuje menadżer – w szczególności na rynkach po stronie Adriatyku. Zauważyliśmy, że w ciągu ostatnich 2-3 tygodni sprzedaż była raczej powolna. Generalnie w marcu obserwujemy spadki, ale często mniejsze Przyczyny? Nie jest łatwo je zidentyfikować, ale na pewno ogólna inflacja, która powoduje, że konsumenci dokonują bardzo ostrożnych wyborów, a także obecność wielu warzyw ozimych i jednocześnie wczesnych nowalijek”.

Kanał Horeca to kolejna szansa, którą Fungo Cesena dobrze wykorzystuje. „Za pośrednictwem naszych klientów grzyby docierają do wielu restauracji i stołówek. Ogólnie rzecz biorąc, branża cateringowa radzi sobie z tym wszystkim, przynajmniej tak to wygląda”.

Ceny grzybów są generalnie stabilne przez cały rok. „Obecnie ceny grzybów wahają się od 2 do 2,20 euro/kg. Są to kwoty wyższe niż w niedawnej przeszłości, ale mimo to nie jest łatwo poradzić sobie ze wzrostem kosztów produkcji”. Najczęściej sprzedawane są pieczarki, cardoncello i shitake, a jeśli z jednej strony dominują pieczarki, z drugiej, shitake szybko rośnie.

Giampaolo Evangelisti

 
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.