Komunikat prasowy
Światowy Dzień Zdrowia - niedziela 7 kwietnia
05 kwietnia 2024
Warszawski Uniwersytet Medyczny i Wydział Nauk i Zdrowiu, z okazji Światowego Dnia Zdrowia, zorganizował cykl mini wykładów dla młodzieży i seniorów. Ofertę wzbogaciły spotkania ze studentami dietetyki, pielęgniarstwa i ratownictwa medycznego ze Studenckich Kół Naukowych.
Tłumnie przybyli licealiści mieli okazję posłuchać prelekcji na temat zagrożeń związanych z nadużywaniem telefonów, profilaktyki chorób nowotworowych i skosztować wielu gatunków polskich warzyw i najpopularniejszych odmian jabłek. Wywołany do tablicy został także talerz żywieniowy. Dr hab. Mariusz Jaworski mówił o tym, czym karmić nasze myśli i emocje.
Światowy Dzień Zdrowia został ustanowiony przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) i obchodzony jest każdego roku 7 kwietnia. Sprzyja mobilizacji działań poświęconych konkretnym zagadnieniom i problemom zdrowotnym, ważnym dla ludzi na całym świecie. 7 kwietnia 2024 r. Światowa Organizacja Zdrowia obchodzi 76 urodziny.
Obchody Dnia Zdrowia to okazja by promować postawy prozdrowotne i relacje między tym co jemy a naszym zdrowiem. Jako Zakład Żywienia Człowieka postanowiliśmy pokazać tę zależność młodzieży i osobom starszym
mówi dr inż. Beata Sińska, p.o. kierownika Zakładu Żywienia Człowieka WUM.
Uczniowie z zainteresowaniem podchodzili do stanowisk dietetyków gdzie czekał na nich zdrowy warzywno-owocowy poczęstunek oraz materiały edukacyjne w formie ulotek „talerza”.
Modny styl życia
Wielu z nich nie ukrywało, że na ten moment ich talerz żywieniowy odbiega od ideału. Szczerze przyznali, że jedzą za mało warzyw, obiecali jednak to zmienić. Podczas spotkania przekonali się, żepokrojona w słupki papryka, kalarepka czy marchewka są smaczną przekąską. Oby chęć zmian pozostała z nimi na dłużej.
- Szczególnej promocji w społeczeństwie wymaga zalecenie jedzenia minimum 400 g warzyw i owoców dziennie. Dzięki wsparciu producentów mogliśmy pokazać atrakcyjność polskich warzyw i owoców. Smaczne, kolorowe, sezonowe, pokazały, że zdrowe żywienie nie musi być nudne. Wszyscy goście obchodów byli żywo zainteresowani informacjami o prezentowanych gatunkach. Edukację ułatwiały przygotowane materiały edukacyjne - dodaje dr Beata Sińska.
Seniorze, tu zaczyna się zdrowie seniorze
Gośćmi obchodów byli także seniorzy. Słuchacze Specjalistycznego Uniwersytetu Trzeciego Wieku Fundacji Emeryt, Uniwersytetu Trzeciego Wieku im. Haliny Szwarc, Domu Lekarza Seniora oraz Domu Pracownika Służby Zdrowia. Dedykowane dla nich prelekcje dotyczyły programów zdrowotnych, z których mogą skorzystać osoby 60 plus i badań profilaktycznych.
Duże zainteresowanie słuchaczy zwrócił temat profilaktyki cukrzycy. Dr n. o zdr. Ewa Kobos przekonywała, że poza samoobserwacją i regularnym oznaczaniem glukozy we krwi, niezwykle istotny jest aspekt odżywiania i prawidłowego komponowania talerza żywieniowego.
Zdrowie zaczyna się od talerza
Temat ten seniorzy mogli zgłębić odwiedzając stanowisko z materiałami edukacyjnymi, gdzie czekał na nich „Zdrowy talerz dla diabetyka”, „Dieta śródziemnomorska w polskim wydaniu” czy „Naturalny sposób na nadciśnienie”. Zapoznając się z modelowymi proporcjami, w odróżnieniu od licealistów, wielu seniorów deklarowało, że zbliża się do połowy talerza warzyw i owoców. Brawo!