Pomimo ogólnie dobrej sprzedaży, nastroje w branży pieczarkowej pozostają dość napięte. „Jeśli chodzi o sprzedaż, nowy rok rozpoczęliśmy dobrze. W miesiącach letnich mieliśmy do czynienia ze zwykłym „spadkiem sprzedaży”, który był jednak nieco bardziej wyraźny niż w latach poprzednich. Od około połowy sierpnia br. dane dotyczące sprzedaży ponownie znacząco wzrosły. Jednak tak się nie dzieje. „Ogólna dostępność towarów jest obecnie bardzo ograniczona w Niemczech i w całej Europie. Wynika to z faktu, że wielu producentów odnotowuje słabsze niż zwykle plony ze względu na różnorodność. czynników i wpływów” – powiedział Matthias Surmann dyrektor zarządzający firmy hodowlanej OMpilze z siedzibą w Dolnej Saksonii Goldenstedt, po wycieczce po firmie w ramach tegorocznej konferencji BDC
„Ale szczególnie rok 2022 był dużym wyzwaniem dla nas i całej branży” – mówi Surmann, patrząc wstecz. Gwałtowny wzrost płacy minimalnej w październiku 2022 r. znalazł odzwierciedlenie w całej strukturze wynagrodzeń w firmach. „Przede wszystkim w związku z nieoczekiwanie drastycznym wzrostem kosztów w następstwie kryzysu energetycznego i wojny na Ukrainie wiele firm z branży musiało zmagać się ze spadkiem sprzedaży. Moim zdaniem wynikająca z tego niepewność wśród społeczeństwa doprowadziła do w związku z tym, głównie w przypadku grzybów brązowych, a zwłaszcza grzybów ekologicznych, istniała pewna niechęć do zakupu. W rezultacie mieliśmy stosunkowo trudny start z grzybami ekologicznymi. Od tego czasu sprzedaż świeżych grzybów znów była bardzo pozytywna są produktem bardzo zdrowym, zrównoważonym i idealnie nadają się na dietę wegańską lub wegetariańską, ale oczywiście doskonale smakują również jako dodatek do dań mięsnych.”
W ostatnich latach ceny grzybów wykazywały tendencję do zwiększania się, lecz podwyżki cen nie zrównoważyły wzrostu kosztów w tym samym okresie. Surmann: „Jako firma hodowlana stoimy przed zadaniem dostosowania naszych procesów produkcyjnych, abyśmy mogli w dalszym ciągu działać ekonomicznie. W praktyce oznacza to, że staramy się tam, gdzie to możliwe, optymalizować i/lub automatyzować procesy operacyjne, co z kolei jest możliwe jedynie w ograniczonym zakresie i nieuchronnie wiąże się z bardzo dużymi inwestycjami.”
Uprawy grzybów zagraża wiele wyzwań
W perspektywie krótko- i długoterminowej branża pieczarek uprawnych stoi przed wieloma poważnymi wyzwaniami specyficznymi dla tej branży, co będzie również skutkować dalszym wzrostem kosztów, mówi Surmann, nawiązując do głównych tematów tegorocznej konferencji BDC. „W szczególności należy tu wspomnieć o dostępności surowców potrzebnych do uprawy świeżych grzybów. W wielu regionach zbiory zbóż były w tym roku bardzo słabe, co ostatecznie doprowadzi do niedoborów słomy. Również dostępność Konie a obornik kurzy staje się coraz trudniejszy, ponieważ substancje te stały się obecnie interesujące do innych, pozarolniczych zastosowań. Jeśli chodzi o pokrycie gleby, stajemy przed problemem polegającym na tym, że do roku 2030 w ogrodnictwie komercyjnym ma zostać zastąpiona gleba zawierająca torf w ogrodnictwie komercyjnym, co wpływa na nas jako firmę hodowlaną. Torf ten nakłada się jedynie na podłoże w postaci cienkiej warstwy pokrywającej; bez tej gleby wierzchniej tworzenie owocników nie jest możliwe. Jako branża od wielu lat szukamy substytutów i do tej pory nie udało nam się tego osiągnąć znaleźli realną alternatywę.
HugoHuijbers