Pyzy z serem twarogowym i sosem pieczarkowym

Składniki:
• 500 g przetartych ugotowanych ziemniaków
• 500 g startych surowych ziemniaków
• 1 jajo
• 2 cebule
• 400 g sera twarogowego
• 200 g pieczarek
• 250 ml słodkiej śmietanki
• 2 łyżki posiekanego szczypioru
• 2 łyżki masła klarowanego
• sól, pieprz

Sposób przygotowania:

• ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, starte surowe ziemniaki kładziemy na lnianej ściereczce i mocno odciskamy z nadmiaru płynu; płyn zlewamy, pozostałą na dnie skrobię ziemniaczaną zachowujemy do późniejszego wykorzystania
• ziemniaki - zarówno przetarte ugotowane, jak i surowe odciśnięte oraz skrobię ziemniaczaną wkładamy do miski; dodajemy sól, pieprz, jajo, po czym całość wyrabiamy na jednolitą masę
• posiekaną drobno cebulę podsmażamy na klarowanym maśle i doprawiamy pieprzem i solą • mieszamy pokruszony ser twarogowy z podsmażoną cebulą
• z ciasta formujemy na dłoni mały placek, nakładamy łyżką porcję farszu z sera, zawijamy ciast, zamykając farsz w środku (możemy uformować podłużną pyzę przypominającą podlaskiego kartacza)
• wkładamy pyzy do osolonego wrzątku i gotujemy przez 5 minut od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię
• sos śmietanowo-pieczarkowy: pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy wraz z drobno posiekaną cebulą na klarowanym maśle; kiedy cebula i pieczarki się podduszą, zalewamy słodką śmietanką, którą gotując, redukujemy do połowy objętości; doprawiamy sos solą, pieprzem i posiekanym szczypiorem
• pyzy wykładamy na talerze i polewamy sosem; można udekorować je listkami natki pietruszki

 

 

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.