Mało kto zdaje sobie sprawę że dobrym, naturalnym źródłem witaminy D są grzyby. Niedawno naukowcy sugerowali, że jej zawartość w owocnikach można wyraźnie zwiększyć, naświetlając grzyby tzw. promieniami UVB. Choć stanowią one zaledwie pięć procent całego promieniowania ultrafioletowego, jakie dociera do powierzchni Ziemi, to są odpowiedzialne za pojawianie się rumienia, oparzeń słonecznych i pożądanego przez większość - efektu opalonej skóry.

Naukowcy z kanadyjskiego Cantox Health Sciences International badają możliwości wzbogacania grzybów w witaminę D na dużą skalę. Dotychczas sprawdzali, czy "opalanie" grzybów pozwoli trwale wzbogacić owocniki w witaminę i czy nie wpływa to na inne, zawarte w nich składniki. W tym celu porównywali pieczarki uprawiane w różnych warunkach: w promieniowaniu UVB, w świetle naturalnym, pochodzącym od Słońca i trzymane w ciemności.

Teraz twierdzą, że zawartość witaminy D w grzybach uprawianych w warunkach sztucznego naświetlania wyraźnie wzrosła.

W grzybach "z solarium" jest jej aż siedemset procent więcej, niż w pieczarkach nie wystawianych na światło!!!

W dodatku takie naświetlanie najwyraźniej nie wpływa na ilość zawartych w owocnikach innych, dobrych dla zdrowia związków - takich jak witaminy: C, B2 i B3, kwas foliowy i wiele innych składników.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.