National Trust wypędza... grzyba! wśród nawoływań do bojkotu grzybów uprawianych na torfowisku w celu ochrony torfowisk
Dzieje się tak, ponieważ grzyby są bojkotowane ze względu na torf, którego używa się do ich uprawy

National Trust rozwścieczył hodowców po usunięciu grzybów z menu większości z 300 kawiarni i restauracji.

Akcja jest następstwem nawoływań do bojkotu grzybów uprawianych na torfach w celu ochrony torfowisk.

Torfowiska zatrzymują węgiel w martwym mchu, pomagając w walce z globalnym ociepleniem.

Organizacja charytatywna The Wildlife Trusts twierdzi, że wydobycie torfu z torfowisk na potrzeby ogrodnictwa spowodowało emisję 31 milionów ton CO2 od 1990 r. i zaleca konsumentom „unikanie grzybów uprawianych na torfie”.

Rolnicy twierdzą jednak, że kampania zagraża tysiącom miejsc pracy.

MailNews 
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.