Planowany rządowy zakaz dotyczący produktów na bazie torfu dla profesjonalnych hodowców nie zostanie wdrożony przed 2026 r., a pieczarkarnie zostaną objęte zwolnieniem do 2030 r.

National Trust twierdzi, że szukał dostawców oferujących grzyby w zamkniętych kubkach uprawiane bez torfu.

Nie mogąc jednak znaleźć takich, która mogłaby to zrobić na wymaganą skalę, zdecydowała się ograniczyć użycie grzybów w swoich 280 kawiarniach.

Padraic O’Leary, dyrektor naczelny Walsh Mushrooms Group, drugiego co do wielkości dostawcy grzybów do Wielkiej Brytanii, powiedział: „Nie ma alternatywy dla torfu, który jest kluczową częścią procesu uprawy”.

DailyMail 
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.