Kody kreskowe DNA identyfikują rośliny, które dana osoba zjadła
Niezawodna technika powinna usprawnić badania kliniczne, badania żywieniowe i badania historyczne

DURHAM, Karolina Północna – To, co ludzie mówią, że jedli, a to, co faktycznie jedli, to często dwie bardzo różne listy produktów spożywczych. Ale nowa technika wykorzystująca kody kreskowe DNA do identyfikacji materii roślinnej w ludzkich odchodach może dotrzeć do prawdy, poprawiając badania kliniczne, badania żywieniowe i nie tylko.

Opierając się na wcześniejszych badaniach, w których próbowano porównać DNA znalezione w kale z opisanymi dietami, naukowcy z laboratorium Lawrence'a Davida, profesora nadzwyczajnego genetyki molekularnej i mikrobiologii w Duke School of Medicine, opracowali marker genetyczny żywności pochodzenia roślinnego, który można odzyskać z kupy. „Możemy cofnąć się po fakcie i wykryć, jakie jedzenie zostało zjedzone” – powiedziała dr Brianna Petrone, doktorantka, która kierowała projektem.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.