Doktor Meghann Thai 1, Pani Kimberly Tong 1, Pan Umberto Calvo 2, Pani Sandra J. Evangelista 2, Doktor Gordon Rogers 2, Prof. Michael Kertesz 1
1. Uniwersytet w Sydney, 2. Badania stosowane w ogrodnictwie
Pobieranie azotu przez pieczarki białe z podłoża odżywczego może różnić się w zależności od rzutów i ilości podłoża. Azot jest niezwykle ważnym składnikiem odżywczym w produkcji grzybów i często jest tracony w postaci amoniaku podczas kompostowania. Podczas zbiorów azot jest ponownie dodawany do kompostu za pomocą dodatku na bazie soi o opóźnionym uwalnianiu. Stosowanie tego suplementu powoduje, że nadmiar azotu nie jest pobierany bezpośrednio przez grzyb i potencjalnie wykorzystywany przez konkurencyjne patogeny mikrobiologiczne. Wykazano, że podczas uprawy stężenie amonu w podłożu wzrostowym osiąga szczyt przed każdym rzutem i szybko spada podczas plonowania. Organiczny i nieorganiczny suplement azotu stosowano bezpośrednio do kompostu grzybowego poprzez wstrzykiwanie i lub nawadnianie w linii na styku okrywy i kompostu i dodawano albo w okrywie, albo na początku wiązania, przed każdym kolejnym rzutem. Stwierdzono wzrost całkowitego plonu pieczarek, gdy N był dodawany w trakcie zbioru, w porównaniu do N dodawanego w okrywie. Zawartość azotu w grzybach znacząco wzrosła w przypadku wszystkich rzutów gdy N był aplikowany przy unieruchamianiu przed każdym rzutem, w porównaniu do sytuacji, gdy był on aplikowany w okrywie. Dlatego też zastosowanie dodatku azotu bezpośrednio do kompostu podczas zbioru w momencie wiązania przy każdym rzutu mogłoby zminimalizować zależność od dodatków na bazie soi, jednocześnie zmniejszając straty azotu z kompostu.
Prezentujemy biografię autora – Meghann Thai:
Meghann Thai obroniła doktorat w lutym 2022 roku na Uniwersytecie w Sydney. Z wykształcenia jest rolnikiem, specjalizuje się w ogrodnictwie. W 2016 roku zdobyła cenną wiedzę w branży pieczarkowej ucząc się uprawy pieczarki białej. Jej miłość do grzybów doprowadziła ją do bieżących badań, które dotyczą społeczności drobnoustrojów w kompoście Agaricus bisporus oraz sposobu, w jaki organizmy te przekształcają azot w trakcie procesu kompostowania. Bada także społeczność drobnoustrojów w podłożu wzrostowym boczniaków uprawianych na odpadach kawowych jako zrównoważony strumień odpadów kawowych.
Abstrakt - ISMS Kongres